Artbeat hylder regnbuebogcafé

Tine Segel, næstforperson i Kultur og Medier i DM, modtog prisen på vegne af Buens Bogcafé. Hun er nr.4 fra højre. Foto Jakob Bogh/HAVE Kommunikation.
Del artikel:
Af Sabrine Mønsted

Artbeats Spirepris 2024 gik til Buens Bogcafe for deres indsats for LGBTQ+-miljøet. De to iværksættere bag håber, at det betyder, at de får udbredt kendskabet til LGBTQ+-litteratur.

Bibliotekar Kristine Sofie Højen og produkt- og designingeniør Emma Petersen har vundet Artbeats Spirepris, der “hylder kulturformidling, der er udført af en eller flere unge aktører, som allerede har et særligt stort potentiale.” 

De fik prisen den 13. marts for deres indsats for LGBTQ+-miljøet. Ifølge begrundelsen blev de hædret for både “at specialisere sig i LGBTQ+-litteratur og for at skabe kreative og sociale arrangementer for nonbinære og transpersoner – herunder Queer Banko og strikkeklubber.”

- Vi er utrolig beærede over prisen. Det betyder rigtig meget at blive anerkendt for vores arbejde. Og vi håber, at det kan gøre, at vi når endnu længere ud og få udbredt kendskabet til Buens Bogcafé og at vi kan få endnu flere samarbejder, siger Kristine Sofie Højen og tilføjer med et glimt i øjet:

- Nu ved Jonathan Spang f.eks. hvem vi er, fordi han sad med i juryen.  

- Vi er også glade for at blive set og anerkendt for vores kulturformidling, selvom vi er en kommerciel virksomhed, men vi samarbejder f.eks. rigtig meget med biblioteker i arbejdet med at skabe mere mangfoldige biblioteker. Vi samarbejder også med Dansk Sexologforening og med professionshøjskolen i Aalborg (UCN), der uddanner pædagogstuderende. Vi kan bidrage med viden om, hvordan man kan bruge litteratur aktivt i arbejdet med diversitet i daginstitutionerne, siger Kristine Sofie Højen. 

Jonathan Spang på scenen til Artbeatprisuddelingen. Han var med i juryen om spireprisen. Foto Jakob Bogh/HAVE Kommunikation.

Et sted at være sig selv

De to iværksættere valgte i 2021 at sige deres job op og investere alle deres sparepenge i Buens Bogcafe.

I 2021 modtog de Danish Rainbow Award for at have skabt den første regnbue-boghandel og -bogcafé i region Nordjylland: Buens Bogcafé. I begrundelsen lød det: 

»I har skabt noget et sted, hvor der ikke var noget for LGBT+-personer før«.

Idéen til en boghandel og -café med fokus på LGBT+-litteratur og -formidling opstod hos Kristine Sofie Højen, da hun som folkebibliotekar havde svært ved at finde litteratur for, om og af LGBT+-personer.

 - Jeg tænkte, at så måtte andre virkelig have svært ved det, og at der var brug for ét samlet sted til den litteratur. I 2019 skete der også en litterær udvikling i forlagsmiljøet, hvor branchen blev mere åben for den litteratur, hvilket betød, at langt flere titler blev udgivet. Derudover havde Emma og jeg længe talt om, at der manglede et sted i Region Nordjylland, hvor LGBT+-personer kunne komme. For det er måske nemmere for et 14-årigt par af samme køn at holde i hånden hos os end på Espresso House i gågaden, siger Kristine Sofie Højen.  

Litteraturlisten stiger stødt

I dag, 3 år senere, går det rigtig godt. De to kan leve af deres forretning, og antallet af bøger på hylderne stiger stødt. Især vil de unge gerne læse engelsk LGBT+-litteratur, så 80 procent af vores indkøb er engelsksprogede bøger. Rigtig mange bliver inspireret af det, der hitter på de sociale medier og vil gerne læse bøgerne på originalsproget. 

Buens Bogcafés hjemmeside

Læs mere Artbeatpriserne

Arkivartikel fra Fagmagasinet Perspektiv:

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}